No és habitual que els nens i nenes treballin les habilitats motrius bàsiques conjuntament amb els pares i mares. Encara menys que ho facin a través del joc lliure. Aquesta és l’essència d’un dels tallers del Casal de Barri de la Font d’en Fargues. Els infants escullen al que volen jugar a partir d’unes propostes abstractes que els fa el monitor. L’objectiu és que el nen en una edat primerenca expressi els seus gustos, preocupacions o necessitats jugant, ja que encara no pot fer-ho del tot a través del llenguatge. Aquesta informació permet als pares conèixer més sobre el caràcter dels fills.
Aquí es treballa la coordinació i les habilitats motrius bàsiques dels nens amb els pares i mares a partir del joc lliure. Als tallers de Psicomotricitat en Família del Casal de Barri de la Font d’en Fargues, l’infant tria al que vol jugar i això permet als progenitors descobrir aspectes de la personalitat del petit.
Núria Silvestre, Espai la Tribu
“Molts pares i mares acaben comprenent molt dels seus fills. Els nens no es comuniquen a nivell verbal, observant aquest joc i parlant-ne amb les famílies, d’alguna manera els pares acaben entenent molt com són els seus fills.”
L'activitat és per a nens d’entre 18 mesos i 3 anys. Els pares que assisteixen al taller destinen una hora a la setmana a jugar amb els fills i aprendre com fer-ho.
Iván Barreto, pare
“Volíem una cosa on ell es pogués expressar i on poguéssim veure com li agrada jugar o quines coses prefereix fer.”
Sandra Marín, mare
“Al principi no sabia el que era i pensava ‘què és això?’, sembla un parc d’atraccions i el nen està encantat, li agrada moltíssim.”
Gian Piero Guifferé, pare
“Durante la semana es complicado estar con ellos, están todo el día en la escuela y tu trabajas y el viernes es un rincón que nos hemos guardado para empezar a jugar.”
El monitor prepara la sala amb propostes de joc fetes a partir de materials abstractes. No ordena, només corregeix determinats aspectes i facilita el desenvolupament de la sessió.
“El protagonista és el nen amb el seu pare i la seva mare, el professional prepara una sala amb propostes i normalment una de les coses que intentem fer durant la sessió és potenciar el joc que s’estigui donant.”
El nen també aprèn a saber el que vol. Per exemple, a en Rai el que li agrada és saltar. S’ho pensa, però finalment s’hi llença amb força. Potser això vol dir que és reflexiu però té les idees clares.